Fortum voisi investoida ylivoitot uusiutuvaan energiaan
Sattuipa hauskasti, alkuviikosta kirjoitin Vihreiden blogiin siitä, että hehkulamppujen myynnin voisi Suomessakin porrastetusti kieltää, alkaen 100 watin lampuista (ja sain tosi paljon postia ihmisiltä, jotka rakastavat hehkulamppuja – ja rakastavat niitä nimenomaan lämmönlähteinä). Tänään tekniikka- ja talous -lehdessä on aukeaman juttu aiheesta. Suomen Valoteknillisen seuran toimitusjohtaja Heikki Härkönen sanoo siinä, että ”millään muulla tempulla ei kotitaloudessa saa niin vähäisin toimin niin suurta energiansäästöä”. Valaistustekniikan professori Liisa Halonen ennustaa, että tulevaisuuden valonlähde on led. Siitä olen hänen kanssaan samaa mieltä. Mutta tavallisten huoneiden yleisvalaisuun käypiä led-valaisimia joutuu vielä odottamaan muutaman vuoden. Lehti kertoo myös, että Kerava on liittynyt niiden kaupunkien joukkoon, joissa kokeillaan led-katulamppuja. Salon kokeilussa on ollut ongelmia, uudemmat kokeilut ovat onnistuneet paremmin. Led-valolla saadaan myös kasvihuoneisiin laadultaan parempaa valoa pienemmällä sähkönkulutuksella.
Pääsin kotimatkalle Brysselistä poikkeuksellisesti vasta tänään, koska eilen illalla emännöin yhtä vierasryhmää. International Herald Tribunessa kommentoidaan mielenkiintoisella tavalla USA:n pankkien roskalainakuplaa. Sen mukaan kupla on tulos vuosikymmenten ajan harjoitetusta deregulaatiosta eli sääntelyn purusta. Sitä harjoitettiin jo Clintonin aikaan, mutta Bush juniorin aikana pankkien sääntely suorastaan romahti. Mielenkiintoista uusajattelua maasta, joka kansainvälisissä yhteyksissä niin usein saarnaa pidäkkeettömien markkinoiden ilosanomaa.
Guardianin G2-liitteessä on ratki hauska juttu presidentti Bushin lempimaalauksesta. Siinä maisema, jossa kolme miestä ratsastaa metsässä, kivistä ylämäkeä. Yksi on selvästi joukon johtaja, kaksi muuta seuraa perässä. Lehden mustavalkoisessa kuvassa johtohahmo on itse asiassa aika lailla Bushin näköinen, ainakin minun silmissäni. Bush esittelee maalausta usein vierailleen ja selittää, että kuvassa miehet etenevät päättäväisesti vaikeaa tietä, tietoisina tehtävänsä merkityksestä ”juuri niin kuin me”.
Taidehistorioitsija Jonathan Jones kertoo, että maalaus, jolle Bush antaa lähestulkoon uskonnollisen mission tulkinnan, esittää tosiasiassa lain kouraa pakenevia hevosvarkaita. Psykoanalyytikko Darian Leader kommentoi: Se, miten Bush taulun näkee, on hyvä esimerkki torjunnasta: epämiellyttävällä todellisuudella, jota haluamme väistää, on tapana putkahtaa uudestaan esiin. Sukupuolitutkimuksen professori Lynne Segal sanoo taulua tosi kuluneeksi maskuliinisuuskliseeksi, joka kuvastaa sitä, millaisessa fantasiamaailmassa Bush elää. Psykoterapeutti Derek Draper sanoo, että Bushin kiintymys maalaukseen heijastaa hänen taipumustaan tulkita tilanteita väärin ja sotkea keskenään oikea ja väärä.
Minusta maalauksen päähenkilö näyttää surulliselta, melkein epätoivoiselta. Tulee tunne, että Bush kohdistaa tähän hahmoon vastaavaa myötätuntoa, jota hän janoaa itselleen.
Prinssi Charles on sanonut Britannian pilvenpiirtäjäbuumia paiseihottumaksi. Ei hassumpaa.
Suomessa pääministeri Vanhanen torjuu arvostelun, jota on saanut osakseen vastaanotettuaan kouluille tarkoitetun ohjelmiston Microsoftilta. Muun muassa eilisen Hesarin pääkirjoitushan kirjoitti oikein hyvin, että vastaanottamalla lahjan Vanhanen suostui Microsoftin strategian toteuttajaksi. Tämän päivän Hesari kertoo, että Vanhasen nykyinen valtiosihteeri Mikko Alkio on junaillut lahjaa työskennellessään Microsoftilla, mutta Vanhasen mielestä tämä ei ole ongelma. Hoh hoijaa ja haloo! Suomessa tapaa kyllä täysin omalaatuisia käsityksiä siitä, mikä on ja mikä ei ole jääviyttä.
Fortumin ongelma on se, että firmalla on satoja miljoonia liikaa rahaa. Minulla on ehdotus. Firma voisi investoida uusiutuvaan energiaan. Osa Fortumin ylenpalttisista voitoistahan on tulosta siitä, että firma rahasti sähkön kuluttajilta hiilidioksidipäästöoikeuksien markkinahinnan, vaikka oli saanut päästöoikeudet ilmaiseksi. Ainakin nuo windfall-voitot Fortum voisi investoida tuulivoimaan ja muuhun uusiutuvaan energiaan. Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Perkiöhän jokin aika sitten kirjoitti Hesarin yleisönosastossa, että päästökaupan aiheuttamat ansiottomat windfall-voitot ovat ihan oikein, sähköyhtiöt voivat vaikka hyvässä lykyssä käyttää rahat uusiutuvaan energiaan. Tehköön Fortum sen. Ainakin tässä asiassa hallitus voisi mielestäni käyttää omistajaohjausta, ja paljolti kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto myös.
Kotiin tultuani sain Brysselin avustajilta viestin, jossa kerrottiin, että kollegani Hannu Takkula oli tiistaina 22.1. järjestänyt Europarlamentissa tilaisuuden, jossa näytettiin filmi pitkistä hevoskuljetuksista, se sama jonka ”45 minuuttia” -ohjelma Suomen televisiossa on näyttänyt. Takkula oli luvannut ohjelman tekijöille hoitaa parlamentissa kutsut tilaisuuteen, mutta tosiasiassa ensimmäinen kutsu oli lähtenyt sähköpostilla edellisenä iltana kello 19.08. Tilaisuus alkoi aamukymmeneltä. Esimerkiksi minun avustajani huomasivat kutsun vasta aamulla. Minun oli mahdotonta päästä paikalle, koska samaan aikaan olin esittelemässä monikymmenpäiselle toimittajajoukolle Europarlamentin vihreiden näkemyksiä komission ilmasto- ja energiapaketista. Suomalaiset toimittajat kuvasivat tilaisuutta, jossa oli vain muutama ihminen ja antoivat ymmärtää, että hevoskuljetukset eivät kiinnosta Brysselissä ketään. Tosiasiassa eläinkuljetuksista on äänestetty täysistunnossa ja esimeriksi vihreät ovat ajaneet niille paljon nykyistä lyhyempiä aikarajoja, mutta ikävä kyllä olemme jääneet näissä äänestyksissä vähemmistöön.
Europarlamentissahan on koko ajan erilaisia hyvin mielenkiintoisia ja tärkeitä seminaareja, asiantuntijakuulemisia ym. Jos oikeasti haluaa yleisöä johonkin tilaisuuteen, kutsut pitää lähettää ainakin 3 viikkoa etukäteen, eikä edellisiltana.
Kotona remontti on taas jonkin verran edennyt. Myös tuleva olohuoneemme on tapetoitu, mutta koska työhuoneen seinät ovat vielä kesken, olohuone toimii toistaiseksi lähinnä huonekaluvarastona. On elämä silti jo paljon yksinkertaisempaa kuin muuttoviikonloppuna. Nyt on jo kaksi huonetta, joissa toimivat kattolamput ja seinäpistorasiat. Muuttoviikonloppuna melkein kaikki sähkölaitteet olivat vielä jatkoroikkien perässä. Ja esimerkiksi jos halusi käyttää keittolevyä tai vedenkeitintä, piti irrottaa jääkaapin tai sähköpatterin töpseli. Nyt ei enää tarvitse. Mutta siihen, kun saamme maalämpöpumpun toimimaan ja antamaan huoneisiin lämpöä, menee vielä useampi viikko, siihen asti on pärjättävä kakluuneilla ja parilla sähköpatterilla.