”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

EU aikoo kieltää bisfenoli A:n tuttipulloissa

Viime viikon lopulla tuli hyvä uutinen, EU:n komissio aikoo kieltää tuttipulloista bisfenoli-A –kemikaalin eli BPA:n. Ainakin Kanada on jo kieltänyt sen lastenruokapakkauksissa ja Ranska sekä Tanska tuttipulloissa.

Mutta Euroopan ruokaturvavirasto EFSA vähätteli äskettäin eläinkokeita, joissa BPA:n on havaittu aiheuttavan muun muassa rintasyöpää ja lisääntymiskyvyn heikkenemistä. Siksi on ilahduttava uutinen, että komissio on ottamassa tiukemman linjan.

Terveyskomissaari Dallin mukaan BPA voi haitata lapsen kehitystä ja vastustuskykyä ja lisätä syöpäriskiä.

BPA:ta käytetään polykarbonaattimuoveissa, jotka ovat kovia läpinäkyviä muoveja. Tuttipullojen lisäksi BPA:ta on metallisten ruoka- ja juomatölkkien sisäpinnoitteissa.

Bisfenoli A:ta saa myös lämpöpaperille tehdyistä kassakuiteista. Nehän ovat nykyisin kaikkein yleisimpiä kuitteja. Kuluttajan kannalta ne ovat sikälikin hankalia, että niiden teksti haalistuu, eli jos esimerkiksi ostetun laitteen takuu on vain tällaisessa kassakuitissa, siitä kannattaa ottaa kopio, koska teksti voi hävitä kuitista ennen takuuajan umpeutumista.

EFSA on viime aikoina saanut aika lailla kritiikkiä osakseen kannanotoista, jotka pikemminkin myötäilevät elintarviketeollisuuden linjaa kuin ihmisten terveyden etua.

Tänään CEO-järjestö (Corporate Europe Observatory) on julkaissut raportin ”pyöröovesta” EFSA:ssa. EFSA nimitti muutama kuukausi sitten tiedotusosastolleen henkilön, joka tulee sinne suoraan roskaruokateollisuuden tiedotustehtävistä.

Kyseinen ihminen on työskennellyt viisi vuotta tiedotusjohtajana EUFIC-järjestössä (European Food Information Council). Nimi kuulostaa hyvältä, mutta oikeasti sen takana ovat ylikansalliset roskaruokajätit kuten Coca Cola, McDonalds, Nestlė, Mars, Kraft Foods.

Kun meppinä olen kuullut ja lukenut kyseisten jättifirmojen lobbausväitteitä, olen todennut niiden sisältävän yhtä runsaasti roskaa kuin niiden tuotteissa on sokeria, suolaa ja transrasvoja. Siinäpä vakuuttava tausta ihmiselle, joka pitäisi puolueettomasti ja tieteellisesti tiedottaa ruokaan liittyvistä riskeistä tavallisille ihmisille.

Reilu viikko sitten eli 19.11. CEO julkisti EFSA:n keskeisten henkilöiden yhteyksiä biotekniikkafirmoihin, jotka tekevät bisnestä geneettisesti muunnelluilla organismeilla. EFSAhan on se taho, joka EU:ssa arvioi, ovatko uudet ”gemot” ihmisten terveydelle turvallisia.

CEO:n mukaan EFSA:n GMO-asiantuntijapaneelin johtaja Harry Kuiper ja saman paneelin toinen jäsen Gijs Kleter ovat vuosia työskennelleet International Life Sciences Institutessa (ILSI). Se on lähellä isoja biotekniikkayhtiöitä, ja toiminut GMO-kasvien riskinarviointikriteerien löysentämiseksi. Myös EFSA:n johtokunnan jäsen Diana Banati on ollut ILSI:ssa. GMO-paneelin pääsihteeri Suzy Redkens siirtyi EFSA:sta suoraan biotekniikkayhtiö Syngentaan.

Meistä moni ei ehkä tule ajatelleeksi, miten valtava bisnes ruoka on. Ruokaa kukaan harvoin ostaa jättisummilla. Mutta ostamme ruokaa vähintään joka viikko ja siitä kertyy suuret summat. Elintarviketeollisuus on liikevaihdoltaan EU:n toiseksi suurin teollisuudenala, rauta- ja terästeollisuuden jälkeen.