”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Eteläpuisto

En ole kuntavaaleissa ehdolla, mutta kun moni on kysynyt kantaani Eteläpuistoon, kerron.
1. Tampereelle muuttaa yli 2000 ihmistä vuodessa. Uusia asuntoja tarvitaan, myös keskustaan. Keskusta-asuntojen kysyntä on kasvussa, myös lapsiperheiden keskuudessa, eikä tämä ole pelkästään tamperelainen ilmiö.
2. Ely-keskus on voimakkaasti arvostellut esillä ollutta Eteläpuiston kaavaluonnosta. Mielestäni tämä kritiikki pitää ottaa vakavasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rakentamista pitää keventää suunnitellusta.
3. Yksinkertainen tapa keventää (ja parantaa) suunnitelmaa, on ottaa kaavasta pois Klingendahlin ja Pyhäjärven väliin suunnitellut rakennukset. Tämä avartaisi järvinäkymää Hämeenpuiston eteläpäässä ja säästäisi aika monta isoa vanhaa puuta. En toki vastusta muitakaan ehdotuksia suunnitelman keventämiseksi.
4. Olen kuullut joidenkuiden vaikutusvaltaisten tamperelaispäättäjien spekuloivan sillä, että eduskunnassa hiljattain hyväksytty lakimuutos vie ely-keskukselta valitusoikeuden. Tämän varaan ei kannata laskea. Johdan eduskunnan ympäristövaliokuntaa, joka käsitteli k.o. lakimuutoksen, joten tunnen asian. Ely-keskusten valitusoikeus kaavoista ei poistu, mutta jatkossa se koskee vain maakunnallisesti ja valtakunnallisesti merkittäviä kaavoja. Tammerkoski ympäristöineen on kansallismaisema. On selvää, että Eteläpuiston kaava on vähintään maakunnallisesti merkittävä. Toisin sanoen ely-keskuksen valitusoikeus säilyy.
5. Nähtävillä olleessa suunnitelmassa on myös keskustan viihtyisyyttä parantavia asioita. Niitä voi olla vaikea mielessään hahmottaa, koska niitä ei ole vielä olemassa. Näitä ovat ensinnäkin nykyistä parempi viheryhteys Pyynikiltä Laukontorin suuntaan, kun Laukontorilta Ratinan sillalle johtava autoramppi poistuu, toiseksi kävely- ja pyöräyhteyden paraneminen rannassa ja myös Tammerkosken yli ja kolmanneksi uimaranta. Minusta on tosi hienoa saada keskustaan uimaranta.
6. Tarvitsemme nykyistä paremmat joukkoliikenneyhteydet myös Tampereen keskustan laidoille. Ratinaan on rakennettu asuinkerrostaloja ja sinne on tulossa ostoskeskus. Eteläpuistoon tulee todennäköisesti uusia asuntoja. Haluaisin, että Tampereella ainakin kokeiltaisiin keskustaa kiertävää rengaslinjaa, joka kulkisi Hämeenpuistosta Ratinan sillalle, sieltä linja-autoaseman ohi Rautatieasemalle ja edelleen kohti Hämeenpuistoa esimerkiksi Satakunnankatua pitkin. Hämeenkadulle tulee ratikka, mutta esimerkiksi Eteläpuistosta etäisyys lähimmälle ratikkapysäkille on hiukan turhan pitkä. Tämä rengaslinja toimisi myös syöttölinjana ratikalle sitten, kun ratikka valmistuu.