”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Energiavallankumous alkoi jo

Tätä 3.4.2015 lähetettyä vastinetta Aamulehti ei ole 9.4. mennessä julkaissut
Satu Hassi 3.4.2015: Energiavallankumous alkoi jo
Aamulehdessä 3.4. Timo Järveläinen vähätteli tuuli- ja aurinkoenergiaa. Niiden kasvu maailmassa on kuitenkin ylittänyt useimmat ennusteet – jopa Greenpeacen tekemät. Esimerkiksi kansainvälinen energiajärjestö IEA ennusti vuosituhannen alussa, että aurinkosähkön kapasiteettia olisi maailmassa 56 000 megawattia vuonna 2030. Tosiasiassa jo toissa vuonna ylitettiin satatuhatta megawattia.
http://www.mc-group.com/the-renewable-energy-revolution/
Deutsche Bankin mukaan 30 maassa omalla katolla tuotettu aurinkosähkö on jo halvempaa kuin verkosta ostettu, ja parin vuoden päästä näin on valtaosassa maailmaa.
http://blogs.barrons.com/asiastocks/2015/03/02/solar-electricity-is-competitive-globally-deutsche/
http://reneweconomy.com.au/2015/solar-grid-parity-world-2017
Saksassa aurinkopaneelien hinnat putosivat kolmasosaan 6-7 vuodessa ja aurinkosähköä tuotettiin viime vuonna 1,4 miljoonalla katolla. Aurinkopaneelien ohella saksalaisperheet ostavat akkuja sähkön varastointiin. Deutsche Bankin mukaan aurinkoenergian ja sähkön varastoinnin yhdistelmä tulee olemaan ”killer app”, joka murtaa sähköalan entiset rakenteet.
http://www.ise.fraunhofer.de/en/publications/veroeffentlichungen-pdf-dateien-en/studien-und-konzeptpapiere/recent-facts-about-photovoltaics-in-germany.pdf
http://cleantechnica.com/2012/02/09/solar-pv-reducing-price-of-electricity-in-germany/
Tiedonsiirrossa on koettu yhden sukupolven aikana vallankumous, älypuhelinten ja kannettavien tietokoneiden avulla jokainen voi tuottaa ja levittää tietoa. Vastaava mullistus on alkanut sähköntuotannossa. Hajautettu tuotanto muuttaa koko systeemin. Kuluttajista tulee kuluttaja-tuottajia, jotka voivat ajoittain olla omavaraisia. Älytekniikka voi ohjata kulutusta, vaikkapa sähköauton akun latausta tai maalämpöpumpun toimintaa hetkiin, jolloin tuuli- ja aurinkosähköä tuotetaan paljon ja sähkö on halpaa.
Suomessa on syytä lopettaa tämän muutoksen vähättely ja liittyä mukaan. Se on oma etumme. Etelä-Suomessa katolle tulee vuodessa lähes sama määrä aurinkoenergiaa kuin Pohjois-Saksassa. Siinä älytekniikassa, jota tarvitaan uudenlaisen sähköjärjestelmän rakentamiseen, suomalaisilla osaajilla on iso mahdollisuus. Sitä on vaikea realisoida, ellemme aloita energiaremonttia omassa maassamme. Myös Tampereella monien kerros- ja omakotitalojen katot ovat hyviä paikkoja aurinkopaneeleille.
Se, että ympäristöteknologian ohitti Suomessa joitakin vuosia sitten metsäteollisuuden, johtuu ensisijaisesti ympäristöteknologian kasvusta. Vuonna 2013 sen liikevaihto oli noin 26 mrd euroa. Saksan hallituksen arvion mukaan ympäristöteknologian maailmanmarkkinat ovat nyt noin 2000 mrd euroa ja kaksinkertaistuvat seuraavan 10 vuoden aikana.
http://www.slideshare.net/mobile/cleantechfinland/cleantech-industry-in-finland-2014
Järveläinen ei usko tuulivoiman tukien pienenevän. Itse asiassa jo nykyinen laki pienentää niitä ensi vuoden alusta ja asettaa tukien myöntämiselle takarajan. Aivan kuten muissakin maissa, tukia on syytä pienentää kun tuulivoimateknologian hinnat halpenevat.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101396
http://www.motiva.fi/toimialueet/uusiutuva_energia/tuulivoima