”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Energia Fukushiman jälkeen

Kun kirjoitan tätä, olen neuvotteluissa Suomen seuraavan hallituksen ohjelmasta. Monta asiaa on auki. Mutta ydinvoimasta puhutaan eri hengessä kuin ennen.

Fukushima oli ydinvoiman uskottavuudelle kovempi isku kuin Tshernobyl, koska Japani on kehittyneen tekniikan maa, kun taas Neuvostoliitossa kaikki oli vinksin vonksin.

Fukushiman onnettomuus ei vieläkään ole ohi. Sähköyhtiö Tepco arvelee, että tilanteen vakaantumiseen menee 6-9 kuukautta.

Japanin pääministeri ilmoitti, että maa luopuu suunnitelmasta tuottaa puolet sähköstään ydinvoimalla ja suuntaa katseensa uusiutuviin. Kiina, Italia ja Sveitsi panivat ydinvoimasuunnitelmansa jäihin. Saksa on nopeuttamassa ydinvoimasta luopumista.

EU on käynnistämässä ydinvoimaloiden stressitestejä, eli turvallisuusanalyysejä siitä, miten ne kestävät onnettomuudet ja häiriöt.

Tosin tämänhetkisen ehdotuksen mukaan EU-maa voi jättää stressitestistä pois terrori-iskut, kuten lentokonetörmäyksen ja kyberhyökkäyksen. Suomi (lue Kiviniemen toimitusministeriön energiaministeri Pekkarinen) kannatti tätä, eli siis pään panemista pensaaseen.

Worldwatch-instituutin tuore World Nuclear Industry Status-raportti kertoo, että ydinvoima kääntyi alamäkeen jo ennen Fukushimaa. Uusiutuvaan energiaan perustuvan sähköntuotantotehon lisäys maailmassa on jo 15 vuoden ajan ollut suurempi kuin ydinvoimatehon lisäys.

Viime vuonna saavutettiin uusi virstanpylväs. Tuulivoiman, biomassa- ja aurinkoenergian sekä jätteistä tuotettavan sähkön yhteenlaskettu kapasiteetti maailmassa kohosi 381 gigawattiin ja ylitti ydinvoiman, jota ennen Fukushimaa oli 375 GW. Investoinnit uusiutuviin olivat viime vuonna maailmassa lähes 200 mrd euroa.

Ydinvoima-ala on mainostanut renessanssia, mutta huhtikuussa 2011 maailmassa toimi seitsemän ydinreaktoria vähemmän kuin 2002.

Vuonna 2009 ydinvoimalat tuottivat sähköä noin 2 % vähemmän kuin edellisvuonna. Se oli neljäs perättäinen vuosi, jolloin ydinsähkön tuotanto väheni.

Reaktorit vanhenevat, uudet eivät ehdi niitä korvata. Saksassa on ajettu alas yli 30 vuoden ikäiset reaktorit. Vaikka nyt toimivien reaktorien keskimääräiseksi käyttöiäksi tulisi 40 vuotta, uusia pitäisi vuoteen 2015 käynnistää joka kolmas kuukausi, jotta uudet ydinvoimalat korvaisivat käytöstä poistuvat, ja ensi vuosikymmenellä tahdin pitäisi kiihtyä yli yhteen kuukaudessa.

Fukushima tulee väistämättä kiristämään turvamääräyksiä ja se nostaa ydinsähkön hintaa. Tuuli- ja aurinkovoiman markkinoiden kasvaessa vihreän sähkön hinta laskee. Tuulisähkön ennustetaan noin vuonna 2020 olevan halvempaa kuin ydinvoimasähkö.

YK:n ilmastopaneeli IPCC on tänä keväänä julkaissut raportin, jonka mukaan vuonna 2050 uusiutuvalla energialla voidaan tuottaa 80 prosenttia koko maailman energiasta, siis kaikesta energiasta, ei siis pelkästä sähköstä.

Kehityksen suunnan näkee sokea Reettakin.

Kolumni TEK-lehdessä 17.6.2011