”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Eikö Wallinin tehtävä ole puolustaa ruotsinkieltä?

Ihmettelen Stefan Wallinin ympärillä vellovaa kohua, joka ei näytä laantuvan. Mitä ihmeellistä siinä on, että RKP-lainen ministeri puolustaa ruotsin kielen ja ruotsinkielisten etua? Sitä vartenhan koko RKP on olemassa.

On eri asia, onko hyvä vai huono päätös, että Dragsvikin varuskunta jatkaa, mutta en todellakaan käsitä mitä yllättävää on siinä että puolustusministeri, joka on samalla RKPn puheenjohtaja haluaa Dragsvikin säilyvän ja ohjaa alaisiaan toimimaan sen mukaan.

Yhden asian tässä jupakassa Wallin mielestäni teki väärin ja se on se, että hän ei heti sanonut tehneensä ministerinä poliittisen valinnan, vaan yritti kätkeytyä virkamiesten ja kenraalien selän taa.

Jos Dragsvikin säilyttäminen on huono asia, niin kertokaa miksi, sen sijaan että Wallinia vedetään hirteen siitä, että hän käyttää ministerille kuuluvaa valtaa.

On kummallista ajatella, että olisi parempi, jos virkamiehet tekisivät päätöksiä keskenään ilman että ministerit sekaantuvat niihin. Mihin tarvitaan ylipäänsä ministereitä, jos heidän oletetaan olevan vain virkamiesten kirjoittamien paperien kumileimasimia? Mihin silloin tarvitaan eduskuntaakaan? Eivätkö virkamiehet voisi silloin säätää laitkin?

Yhtä kummallista on ajatella, että virkamiehetkään voisivat valmistella asioita täysin "epäpoliittisesti", ilman että heidän omat yhteiskunnalliset näkemyksensä, asenteensa ja kokemusmaailmansa vaikuttaisivat. Jutta Urpilainenkin, joka on liittynyt Wallinin paheksujiin, tietää ihan tasan tarkkaan, että myös valtiovarainministeriön virkamiesvalmistelussa tehdään poliittisia valintoja

Kokemuksesta tiedetään että kaikkine puutteineen parlamentaarinen demokratia, jossa hallituksen pitää nauttia parlamentin luottamusta ja parlamentti valitaan yleisillä vaaleilla, on paras tunnetuista hallitsemisjärjestelmistä. Kaukana täydellisestä mutta vähiten huono.

Varmasti lukemattomia ihmisiä, joiden kotikunnan varuskuntaa ollaan lakkauttamassa, sapettaa jos Dragsvik jää. Mutta tosiasia vain nyt on, että tietty määrä suomalaisia on äänestänyt RKPta ja muut nykyisessä hallituksessa olevat puolueet ovat halunneet RKPn mukaan.

Moni vetoaa nyt puolustuksellisiin näkökohtiin ja sanoo että varuskuntien lakkauttamiset pitää tehdä vain siltä pohjalta. Mutta voi sitäkin pitää puolustuksellisena näkökohtana, että ruotsinkieliset nuoret miehet ja naiset voivat käydä armeijan omalla äidinkielellään. Sitä en ole pätevä arvoimaan, toteutuisiko tämä yhtä hyvin ruotsinkielisenä osiona Upinniemessä kuin Dragsvikissä. Realiteetti kuitenkin on, että päätöksenteon hetkellä arvoarvostelmista ei pääse eroon.

Suomessa pitäisi mielestäni ruveta avoimemmin puhumaan niistä poliittisista ja arvovalinnoista, joihin pääyöksen pohjautuvat, eikä yrittää esittää ikäänkuin politiikka ja arvot olisivat päätöksistä kaukana.

Wallin veti kotiin päin. Mutta Keskustapuolue on väärä taho sitä arvostelemaan, kepu on kotiinpäin vetämisen Suomen mestari.