”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

COP18: lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä?

Dohan ilmastokonferenssissa eli COP18:ssa puheenjohtaja on antanut lopulliseksi tarkoitetun päätösehdotuksensa jo aamulla. Ns kokoava täysistunto on viivästynyt tunti toisensa jälkeen, kulissien takana on käyty neuvotteluja jotta täysistunto voi siunata lopputuloksen. EU on jo ilmoittanut olevansa valmis hyväksymään. Vielä uupuu ainakin Venäjän hyväksyntä.
Jos päätösehdotus hyväksytään, on mahdollista ensi vuodesta alkaen vihdoin viimein päästä neuvotteluun varsinaisesta pääasiasta, joka Dohassa on ollut lähinnä elefanttina olohuoneessa: miten päästöjä koko maailmassa vähennetään, jotta ilmastonmuutos voitaisiin hillitä alle kahden asteen.
Ilmastoneuvottelujen historiahan on yli 10 vuoden ajan ollut vääntöä siitä mistä saa keskustella, aloitetaanko keskusteluja vai ei, ja kun vihdoin on päätetty keskustella, pulinaa siitä mitä pitää kuitenkin tapahtua ennenkuin keskustelut voidaan aloittaa ihan oikeasti, kokousteknisten jarrutusten säestämänä.
Katsaus päätösehdotuksen pääkohtiin ja yritys vähän suomentaa niitä:
Kioton sopimukseen tulee toinen sitoumuskausi, joka kestää vuoteen 2020. (Ensimmäinen kausihan loppuu vuodenvaihteessa.)
Kioton toisen kauden merkitys on enemmän periaatteellinen ja diplomaattinen kuin käytännöllinen. Kioto ykkösessä kaikilla perinteisillä teollisuusmailla oli päästöraja vuosille 2008-12, mutta se ei koskenut USA:a, joka ei koskaan ratifioinut Kiotoa. Kioto kakkosen päästörajat koskevat vielä pienempää maajoukkoa: EU, Norja, Sveitsi ja Australia. Ne edustavat noin 15 % globaaleista päästöistä. Niiden päästörajat eivät ole läheskään sitä mitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pitäisi, ja eikä globaaleja päästöjä ylipäänsä tietenkään näin pienen joukon voimin paineta alas.
Kioton kakkoskausi on ollut kehitysmaille tärkeä, vaikka tynkänäkin. Ensinnäkin se pitää elossa sopimuskehikon, jota voidaan käyttää myös siinä varsinaisessa ”isossa” seuraavassa ilmastosopimuksessa, joka pitäisi saada väännettyä vuoteen 2015 mennessä ja jossa pitäisi olla päästörajat kaikille maille (lue: myös mm Kiinalle). Toiseksi Kioton tilalle ei ole vielä saatu aikaan mitään parempaa.
Kioto kakkosen ilmastotavoitteiden riittävyyttä tarkastellaan uudestaan vuonna 2014, ja päästörajoja ”voidaan alentaa” 25-40 prosentin haarukkaan (joka IPCC:n mukaan teollisuusmaiden pitäisi saada aikaan) vuoteen 2020. Tästä keskustellaan ministeritasolla 2014.
Niin sanottu CDM koskee vain maita jotka ovat Kioto kakkosessa. Suomeksi: esimerkiksi Japani ja USA, jotka Kööpenhaminassa/Cancunissa ovat ilmoittaneet itselleen päästörajan vuodelle 2020, eivat periaattessa voi korvata kotimaisia päästövähennyksiä rahoittamalla YKn hyvaksymiä päästövähennysprojekteja kehitysmaissa.
Dohan yhden kuumimman perunan, ”kuuman ilman” eli neuvotteluslangilla AAU:jen, eli Kioton ykköskaudelta käyttämättä jääneiden päästöoikeuksien käyttöä rajoitetaan siten, että maa ei voi näitä AAU:ja ostamalla kuitata kuin korkeintaan 2 % omasta päästövähennyksestään. Tätä ylijäämää on lähinnä entisillä sosialistimailla, se on seurausta Neuvostoliiton romahduksesta 90-luvun alussa, ei ilmastotoimista.
AAU-asian käytännöllinen merkitys on kutistunut aika vähäiseksi, koska EU:n oma lainsäädäntö kieltää kuuman ilman käytön EU:n omassa päästölaskennassa, ja lisäksi moni muukin maa on luvannut, etteivät ne osta tätä ”kuumaa ilmaa”. Asia voi muuttua toiseksi jos EU tiukentaisi omaa päästövähennystään 20 prosentista 30 prosenttiin.
Puolalle kuuman ilman säilyminen systeemissä on ollut kansallinen ykkösasia ja se esti toissa iltaan asti EU:ta saamasta omaa kantaa aikaan, mikä taas on pahasti heikentänyt EU:n toimintakykyä koko COP18:ssa. En tiedä, onko sattuma että Puolan ja Venäjän toimistot Dohassa ovat vierekkäin.
Kioton kakkoskausi on siis ensimmäinen niistä asioista, jotka piti siivota alta pois, jotta keskustelu pääasiasta, seuraavasta ilmastosopimuksesta voi alkaa. Toinen on niin sanottu LCA-raide, joka avattiin Balin ilmastoneuvotteluissa 2007. Tämän raiteenhan uskottiin tuottavan seuraavan ilmastosopimuksen vuonna 2009 Kööpenhaminassa, mutta toisin kävi.
LCA-raiteen päätösehdotus on käytännössä asioiden lykkäämistä. Laskentasäännöt, jotka takaisivat eri maiden päästövähennysten vertailukelpoisuuden, lykättiin ns SBSTAan, eli virkamiestason neuvotteluihin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. SBSTA:an dumpattiin myös se, luodaanko uusia markkinamekanismeja.
Ehdolla ollut teksti, joka olisi kannustanut patenteista vapaan teknologian saatavuutta, pyyhittiin pois. (Kyse oli siitä, hyvaksytaankö patenttikysymykset ilmastoneuvottelujen keskustelunaiheeksi. Kehitysmaat halusivat, EU vastusti ja USA vastusti vielä kivenkovemmin.)
Dohan kuumimpiin kysymyksiin kuuluva raha-apu kehitysmaiden ilmastotoimiin lykättiin seuraavaan vuoteen. Tässä kokouksessahan kehitysmaat vaativat teollisuusmaita lunastamaan Kööpenhaminan lupauksen, että vuoteen 2020 mennessä kehitysmaiden ilmastotoimiin annettava apu nostetaan 100 miljardiin dollariin vuodessa. Teollisuusmailta, lähinnä EU-mailta, on kuitenkin herunut sitoumuksia vain pieni osa luvatusta määrästä.
USA:n rooli on ollut nolo monessa suhteessa, mutta erityisesti ilmastorahoituksessa. Kööpenhaminassa 2009 Hillary Clinton lupasi suurieleisesti tuon 100 miljardia dollaria ja esiintyi maailman mediassa suurena sankarina. Ihmettelin jo silloin USA:n hallituksen tiedotuskoneiston taitoa, koska tosiasiassa Clinton lupasi tämän summan kaikilta teollisuusmailta ja yksityiseltä sektorilta yhteensä. Täällä Dohassa USA ei ole tarjonnut latin latia.
Kehitysmaat näyttävät hyväksyvän laihan kompromissin rahoituksessa, ne asettivat rahaa tärkeämmäksi saada päätöksen, joka toteaa ilmastonmuutoksen aiheuttavan haavoittuvimmissa kehitysmaissa vahinkoja, joita ei sopeutumistoimilla kyetä paikkaamaan. Tosin tätäkään asiaa koskeva teksti ei varsinaisesti lupaa syyllisten (=tupruttajien) korvaavan mitään.
Lento- ja laivaliikenteen päästöjä koskeva teksti on pyyhitty yli.
Entä sitten se neuvottelujen aloittaminen varsinaisesta pääasiasta? Luonnos sanoo, että
2013-2015 tarkastellaan, onko edistys riittävää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi alle 2 asteen, IPCCn viidennen raportin tulosten valossa.
Jos nyt ihan täysjärkisesti toimittaisiin niin onhan jo tähänastisenkin tiedon valossa selvää, etteivät maailman maiden yhteenlasketut ilmastolupaukset riitä pitämään ilmastonmuutosta alle 2 asteen. Tämä käy selväksi muun muassa COP18:n alla julkaistuista Maailmanpankin, kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ja YK:n ympäristöohjelma UNEP:in raporteista. Mutta toisaalta on hyvä että tästä on tarkoitus ruveta keskustelemaan ihan virallisesti, jopa valtiojohtajien tasolla, kuten YK:n pääsihteeri on ehdottanut.
Entä onko kaiken tämän vuosikausien vitkuttelun jälkeen mahdollista, että seuraava ilmastosopimus oikeasti syntyy 2015? No, tämän päätösluonnoksen mukaan ehdotus tuoksi sopimukseksi pitäisi valmistua 2014. Ans kattoo.
Kaiken kaikkiaan näyttää mahdolliselta, että olemme menossa kohti aikaa, jolloin ihmiset kysyvät, miksi ilmastonmuutosta ei pantu aisoihin silloin kun valinnan mahdollisuus vielä oli.