”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Britanniaan vain nollapäästötaloja vuodesta 2015

Täysistunto hyväksyi kompromissin Galileo-satelliittijärjestelmän säännöistä. Projektihan on kompuroinut kompuroimasta päästyään. Nyt rahoituksesta on saatu selvyys. Firmoja ei saatu mukaan, kaikki tulee veronmaksajien pussista. Minusta Galileo on kuitenkin tarpeellinen. Samalla saatiin mukaan satelliitin käyttöä koskevaa valvontaa, joka vähentää sen sotilaallista puolta. Europarlamentti ajoi tätä, mutta onnistui niin hyvin, että jotkut ranskalaiset mepit täysistunnossa valittelivat sitä.

”Juhlaistunnossa”, jollaiseksi aina nimitetään täysistunnon sellaista osaa, jossa on ulkopuolinen puhuja, vierailijana oli puheenjohtajamaan Slovakian presidentti. Hän puhui sangen painokkaasti ilmastonmuutoksesta, tuki sitä että EU johtaa kansainvälistä ilmastonsuojelua. Mukavaa kuulla tällaista puhetta uuden jäsenmaan presidentiltä. Hän vaati myös, että ”EU:n pitää antaa hampaat” kansainväliselle rikostuomioistuimelle. Hän myös varoitti viemästä Turkilta jäsenyyden perspektiiviä, se veisi EU:lta uskottavuuden.

Muuan teollisuuslobbari, jonka tapasin EU:n kasvihuonekaasupäästöjen velvoitejaon merkeissä, kertoi Britannian parlamentin käsittelyssä olevasta sikäläisen hallituksen lakiesityksestä, jonka mukaan Britanniassa saisi vuoden 2015 jälkeen rakentaa vain nollapäästötaloja, siis taloja jotka lämmitetään ja jäädytetään vain uusiutuvalla energialla, tai jotka eivät lainkaan tarvitse ulkopuolista lämmityksen tai jäähdytyksen lähdettä. No, tähän verrattuna Suomen rakennusmääräykset eivät ainakaan ole tiukat.

Hillary Clinton voitti Pennsylvanian esivaalin vakuuttavalla enemmistöllä, toisin kuin esimerkiksi Aamulehti povasi. USA:n demokraattien esivaalin jännitys kasvaa, se on jo saavuttanut legendaariset mitat. Feministi minussa iloitsee siitä, että kuusikymppistä skarppia ja kokenutta naista ei noin vain heitetä roskiin, päätyy sitten kumpi vaan lopulta demokraattien ehdokkaaksi. Toisaalta hirvittää, miten paljon demokraattipuolueen ehdokastaisteluun suttaantuu rahaa ja inhimillistä energiaa.

Eilisessä Guardianissa Ted Widmer Providence kommentoi USA:n presidentinvaalitaistelua. Hän sanoo kisan Clintonin ja Obaman välillä olevan niin tasaväkinen siksi, että ”amerikkalaiset aidosti ihailevat sekä Barack Obaman karismaa että Hillary Clintonin raivokasta sitkeyttä. Kun sekaan heitetään John McCain, koossa on kaikkien aikojen tositv-show, selviytyjien mahtava yhteenotto. Mikä vahinko, ettei Sergio Leone ole ohjaamassa loppunäytöstä.”

Financial Timesin mukaan viljelysmaan hinta on ennätyslukemissa Euroopassa. Britanniassa peltojen hinta on vuodessa noussut 40 %. No ei ihme, kun ruoan maailmanmarkkinahinta nousee. Mihin kohta enää tarvitaan maataloustukiaisia?

Ruoan hinnannousu aiheuttaa myös hyviä asioita. Afganistanissa oopiumin viljelyn ennustetaan pienenevän puoleen vuoden 2007 tasosta. Osasyy tähän on se, että ruoankin viljely on muuttumassa tuottoisaksi. Hyvä! Viime vuonna Afganistanin arvioidaan tuottaneen 93 % maailman oopiumista.

WWF:n mukaan ilmastonmuutos iskee pohjoisille alueille arvioitua voimakkaammin. Grönlannin jäätiköiden ja ylipäänsä arktisen alueen jääpeitteen sulaminen on merkittävästi kiihtynyt. Tutkijat keskustelevat siitä, ollaanko jo lähellä kriittistä pistettä, jonka jälkeen alkaa tapahtua äkillisiä ja peruuttamattomia muutoksia.

Esimerkiksi Grönlannin jäätiköiden sulamisvauhtiin vaikuttaa aiemmin arvioitua voimakkaammin se, että jäätiköiden virtausnopeus on kasvanut. Aiemmin on arvioitu, että sulamiseen vaikuttaa vain lumi- ja jääkerroksen pintalämpötila sekä sulamisen ja uuden lumen sadannan suhde.

Britannian Royal United Services Institute, joka on sotilasalan tutkimuslaitos, varoittaa, että ilmastonmuutos voi aiheuttaa globaaleja konflikteja, jotka ovat verrattavissa toiseen maailmansotaan, mutta jotka voivat kestää vuosisatoja. Instituutti vaati energiatutkimusrahojen kymmenkertaistamista, jotta uhat voitaisiin välttää.

Samaan aikaan CEFIC, Euroopan kemianteollisuuden lobbausorganisaatio, varoittaa ryhtymästä rajoittamaan ainakaan kemianteollisuuden kasvihuonekaasupäästöjä. No, toisaalta joukko lentoliikennealan firmoja ja muita toimijoita on tällä viikolla kokoontunut Genevessä ja asettanut tavoitteeksi ”hiilineutraalin kasvun”, ja pitemmän ajan tavoitteeksi ”hiilettömät lennot”.