Asukasystävällinen Tampere
Eilen avattiin Palatsinraitin patosilta kävelijöille ja pyöräilijöille. Tämä oli itselleni ja lukemattomille muille suuri ilonaihe. Silta parantaa Tampereen keskustan asukasystävällisyyttä. Se on myös kansanliikkeen voitto, kaavailtiinhan paikalle alun perin autosiltaa, joka olisi pilannut hienot rannat ja puistot.
Muita asukasystävällisiä parannuksia viime kuukausilta ovat olleet Rongankadun alikulkutunnelin avaaminen kevyelle liikenteelle ja uusi kävelysilta Laukontorin ja Ratinan välille.
Asukasystävällisen kaupungin keskustassa on viihtyisää ja siellä on miellyttävää liikkua kävellen ja pyörällä, ja julkisilla pääsee kulkemaan nopeasti ja kätevästi.
Rongankadun tunnelin ja Palatsinraitin sillan kaltaisten pienten investointien lisäksi tarvisemme myös isoja hankkeita parantamaan Tampereen keskustan asukasystävällisyyttä. Tärkeimmät ovat kaupunkiratikka ja rantaväylän tunneli.
Kaupunkiratikka sujuvoittaa liikkumista sekä idästä että lännestä keskustaan. Kaupunkiratikalla matkustaminen on miellyttävää ja nopeaa, siksi se myös nostaa joukkoliikenteen käyttäjämääriä, ja sitä kautta vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä ja edistää kestävää kehitystä. Sujuva joukkoliikenne keskustan kautta edistää myös keskustan elävyyttä, sitä että keskustan palveluille ja liikkeille riittää asiakkaita.
Rantaväylän tunneli puolestaan tekee mahdolliseksi palauttaa yhteyden keskustan ja Näsijärven välille. Palatsinraitin sillan myötä meillä on jo aika hyvä virkistysalue ihan keskustassa. Finlaysonin alueelta, Näsinkalliolta, Tallipihalta ja Finlaysonin palatsin puistosta pääsee uutta siltaa myöten Tampellan puolelle, sieltä pääsee Satakunnan sillan alikulkua myöten Koskipuistoon, josta edelleen Hämeensillan alikulkua myöten Verkarantaan, ja sieltä kävelysiltoja myöten Laukontorille ja edelleen Eteläpuistoon, Pyhäjärven rannalle ja Pyynikille.
Tämä on jo nyt hieno kokonaisuus, jossa joen rannat, puistot ja kulttuurilaitokset, kuten Vapriikki ja Finlaysonin ja Mältinrannan museot ja näyttelytilat ovat toisistaan luontevan kävely- ja pyöräily-yhteyden päässä.
Kahta asiaa kuitenkin vielä kaipaisin, jotta Tammerkosken sekä järvien rannoista tulisi tamperelaisten upea yhteinen olohuone.
Ensinnäkin kaipaan luontevaa kävely- ja pyöräily-yhteyttä Näsijärven rantaan, mukaan lukien Särkänniemi ja Mustanlahden satama. Tunneli tulee – toivottavasti – sen aikanaan mahdollistamaan.
Toiseksi kaipaan enemmän ulkotilaa, jossa voi oleskella, eikä vain kulkea läpi. Nyt niitä ovat lähinnä ravintoloiden ja kahviloiden terassit Tammerkosken varrella ja Laukontori. Uimarannan perustaminen jonnekin keskustan rannoista olisi mainio asia. Eteläpuisto voisi olla sille hyvä paikka. Minusta olisi myös hienoa saada johonkin keskustan puistoista mummujen, vaarien ja lasten yhteinen ”leikkipuisto”, missä niin lapset kuin vanhatkin voisivat voimailla ja kehittää muun muassa tasapainoaan. Rovaniemellä olen nähnyt tällaisesta hyvän esimerkin.
Sitä, että keskustassa, sen puistoissa ja rannoilla myös ollaan, eikä vain ulkoilla, edistää myös erilaisten tapahtumien järjestäminen. Aamulehden peräkonttikirppis ja eurooppalainen ruokatori ovat hyviä esimerkkejä. Niiden lisäksi haluaisin kokeilla kesäkuukausina viikottain, esimerkiksi lauantaina, Koskipuistossa järjestettävää kirpputoria. Sellaisia lauantaikirpputoreja, joissa myyntipöydät ovat joenrantapuiston käytävän varrella, olen nähnyt joissakin keskieurooppalaisissa kaupungeissa.
Kaupungin tulisi suhtautua kannustavasti myös suoraan kaupunkilaisilta tuleviin ideoihin ja aloitteisiin erilaisista tapahtumista. Helsingissä esimerkkejä sellaisista ovat kaupunginosajuhlat, ”block partyt” ja puistokirppikset. Ravintolapäivä on myös tällainen aloite ja sehän on ollut menestys myös Tampereella.
Kevyen liikenteen yhtenä avainkysymyksenä pidän lasten koulutietä. Mielestäni jokaisella lapsella pitäisi olla turvallinen pyörätie kotoa kouluun. Peruskoulun yläasteella useimpien koulumatka on liian pitkä käveltäväksi, mutta juuri sopiva pyörämatkaksi. Kun pyöräreitti kouluun on turvallinen, lapset ja nuoret voivat oppia pyöräilyn terveelliseksi tavaksi loppuelämäkseen.
Asukasystävällisyys ei tietenkään ole pelkkää joukko- ja kevyttä liikennettä sekä keskustan miellyttävyyttä. Myös kaupunginosiin tulisi saada paikkoja, jotka toimivat yhteisinä olohuoneina. Esimerkki tällaisesta hankkeesta on Iidesrannan perhepuisto.
Mutta myös palveluja tulee kehittää asukasystävällisemmiksi. Pirkkalan malli omalääkärijärjestelmästä, jossa jokainen asukas saa itse valita omalääkärinsä, tuntuu hyvältä ja haluaisin Tampereen ainakin kokeilevan sitä jollakin alueella.
Asukasystävällisyyden peruslähtökohta on tietysti se, että ihmiset otetaan mukaan asuma-alueiden ja palvelujen suunnitteluun. Vihreä ympäristöministeri Pekka Haavistohan ajoi aikoinaan läpi maankäyttö- ja rakennuslain, joka velvoitti kunnat tiedottamaan kaavoitussuunnitelmista ja ottamaan asukkaat mukaan suunnitteluun. Esimerkiksi Pispalan uuden kaavan valmistelu onkin ollut aivan eri planeetalta kuin meininki Tampereella oli vielä 90-luvulla.
Kotikaupunginosani Pispala on myös erinomainen esimerkki siitä, miten asukkaiden aktiivisella toiminnalla on saatu aikaan parannuksia ja estetty huononnuksia, esimerkiksi saatu säilytettyä Rajaportin sauna ja kasvimaat. Useiden vuosikymmenien ajan kaupunki suhtautui asukastoimintaan nihkeästi tai jopa kielteisesti. Kaupungin tulisi päin vastoin tukea asukkaiden aktiivisuutta.
Alue-Alvarit ovat hyvä alku sille, että asukkaat pääsevät mukaan suunnittelemaan oman alueensa kehittämistä. Ainakin Hervanta on sen verran iso ja selkeärajainen kaupunginosa, että siellä voisi olla myös kaupunginosavaltuusto, jolla voisi olla budjetti ja joka voisi tehdä päätöksiä paikallisista palveluista.
Tieto on vaikutusmnahdollisuuksien edellytys. Vihreät ajavat sitä, että päätöksenteon pohjana oleva tieto avataan julkiseksi ja sitä myös visualisoidaan, jotta tietoa on helpompi hahmottaa.
Ja siltä varalta, että taas kysellään tunnelin ja ratikan kustannuksista, viittaan Jaakko Stenhällin kirjoittamaan hyvään yhteenvetoon.
http://aamulehdenblogit.ning.com/m/blogpost?id=2119722%3ABlogPost%3…27