”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Blog Listing

Pohdintoja Afganistanista

Lienee maksumuurin takana, mutta tämä laaja artikkeli Afganistanista on hyvin valaiseva.

Muistan itse syksyllä 2001, 11.9. tapahtuneen, suunnilleen koko maailmaa – tai ainakin valkoihoista maailmaa – järkyttäneen terrori-iskun jälkeen lukeneeni, ehkä New York Timesista, mielipidetiedustelusta jonka mukaan enemmistö usalaisista halusi hyökkäystä, mutta ei oikein osannut sanoa, minne.

No, tiedämme että myöhemmin samana syksyn USA hyökkäsi Afganistaniin ja saikin nopeasti vallattua Kabulin ja heitettyä sieltä ulos Talebanit.

Nyt USAn rooli ”maailmanpoliisina” taitaa olla ohi.

Tämän artikkelin mukaan USA ei yrittänytkään Afganistanissa rakentaa hallintoa, joka olisi edustanut koko kansaa ja jossa maan suurin etninen ryhmä eli pataanit tai paštut olisi ollut kunnolla mukana. Käytännössä USA siis ryhtyi osapuoleksi sisällissotaan jota oli jo kestänyt vuosia.

Tämä oli muuten täysin vastoin niitä puheita, joilla USA kutsui muita maita auttamaan Afganistanin jälleenrakennuksessa. Olin itse talvella Tokiossa Afganistan-apulupauskonferenssissa Suomen silloisena kehitysyhteistyöministerinä ja muistan, miten kauniisti USAn silloinen ulkoministeri Colin Powell puhui demokratiasta, naisten oikeuksista, tyttöjen koulutuksesta, oopiumiunikon viljelyä parempien vaihtoehtojen tarjoamisesta maanviljelijöille.
Tiedettiin, että 11.9.2001 New Yorkin World Trade Centerin tuhonneen terrori-iskun takana oli terroristijärjestö al Qaida. Tiedettiin, että Afganistania hallinnut Taleban tarjosi suojapaikan al Qaidan johtajan Osama Bin Ladenille. Artikkelin mukaan Taleban tarjosi USAlle Bin Ladenin luovuttamista, maksua vastaan, mutta George W Bush hallinto ei hyväksynyt tätä, se halusi hyökätä. Toki sitä halusi myös maan yleinen mielipide. Bushin hallinnolle oli tärkeämpää pullistella voimalla kuin miettiä, mikä olisi pitemmällä aikavälillä järkevää. Kun USA vähän myöhemmin hyökkäsi vielä Irakiinkin, syntyi sotku, jota selvitellään vielä pitkään.

Jälkiseurausten lasku lankeaa afganistanilaisten ja irakilaisten lisäksi maiden naapureille ja Euroopalle, joihin pakolaisten virrat pyrkivät.
11.9.01 terrori-iskun jälkitunnelmissa George W Bush julisti myös ”terrorisminvastaisen sodan”. Tämä antoi lukuisille epädemokraattisille hallituksille hyväksyttävän näköisen tekosyyn sortotoimiin kriitikoitaan, kansallisia vähemmistöjä ja poliittisia oppositioitaan vastaan.

Itselläni on nyt mielessä ennen kaikkea kolme asiaa. Ensinnäkin se, että viisas politiikka on aivan eri asia kuin hetken gallupsuosiota tavoitteleva politiikka. Ja toiseksi se, että vaikka Eurooppa ei tätä sotkua käynnistänyt, meidän eurooppalaisten on nyt kuitenkin tehtävä voitavamme inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi.