Hyvinvointi ja terveys


Niinhän siinä kävi…

Niinhän siinä kävi: Itämeren uudet rikkipäästörajat tappavat teollisuuden Suomesta. Kaiken kukkuraksi tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun teollisuus kuolee Suomesta. 1960-luvulla asiat olivat vielä mallillaan. Paperitehtaiden vieressä järvet olivat ruskeaa puuroa. Jämsän rannoilla Päijänteessä uimisesta sai ihottumaa. Valkeakosken tehtaat haisivat sopivalla tuulella Tampereelle asti. Kaupungeissa uudesta lumesta tuli parissa päivässä […]

Read more»
 

Ympäristönsuojelu hyödyttää taloutta

"Uudet ympäristövaatimukset tappavat teollisuuden" on usein toistuva väite. Tutkimus ja käytännön kokemus antavat kuitenkin toisenlaisen kuvan. Jo 1990-luvulla yksi johtavista kilpailukyvyn tutkijoista, yhdysvaltalainen professori Michael Porter esitti eri maiden kehitystä analysoituaan, että ympäristönsuojelu parantaa kilpailukykyä. Myös taloustieteen Nobelilla palkittu Paul Krugman korostaa, että ympäristönormeista tinkiminen ei tekisi ihmisistä rikkaampia, vaan […]

Read more»
 

Kukat suojaavat allergialta ja muita ihmeitä

Kotipihan kukkaset voivat suojella lasta allergioilta tai astmalta. Aivan äskettäin julkistettiin tutkimus, josta voi vetää tämän yllättävän johtopäätöksen. Havainnon – tai hypoteesin – jonka mukaan allergioilla voi olla yhteys luonnon monimuotoisuuteen, takana on yksi Suomen kansainvälisesti arvostetuimmista luonnontieteilijöistä, ekologi Ilkka Hanski. Hän on tutkinut aihetta yhdessä  muun muassa Tari Haahtelan […]

Read more»
 

Dioksiinipoikkeus poistettava Itämeren lohelta

Suomessa ja Ruotsissa on vielä tämän vuoden loppuun oikeus Itämeren silakan ja lohen kaupalliseen pyyntiin. Tällä hetkellä neuvotteluja käydään uudesta asetuksesta, jossa poikkeuksesta tulisi pysyvä. Myös Latvia haluaa mukaan lohipoikkeukseen. Silakan osalta asia on selvä. Silakan terveyshyödyt ylittävät selvästi sen sisältämän dioksiinin tuomat haitat, jos riskiryhmät kuten lapset ja odottavat […]

Read more»
 

Saako lypsylehmän kloonata?

Aika usein minulla on tunne, että EU-päätökset voisivat olla toisenlaisia, jos kansalaiset tietäisivät kuka mitäkin ajaa. Yksi tällainen hetki oli yö maaliskuun lopulla, kun olin neuvottelemassa niin sanotusta uuselintarvikeasetuksesta. Käsillä olivat viime hetket päästä yhteisymmärrykseen asiasta, josta oli väännetty vuosikausia. Aamulla noin 6.30 asetus kaatui, mikä on tosi harvinaista. Kiista […]

Read more»
 

Jättiruokakone ja terveysriskit

Saksan ruokamyrkytysepidemia, joka on sairastuttanut yli 2500 ja tappanut 25, on yksi EU:n kuumimmista puheenaiheista ja iso uutinen maailman mediassa. Tällä viikolla silmiini sattui toisenlaiseen ruoan riskeihin liittyvä raportti, joka ei ole näkynyt uutisissa. Sen mukaan maailman laajimmin käytetty rikkaruohomyrkky voi olla vaaraksi syntymättömille lapsille. Saksan epidemia on paljastanut, että […]

Read more»
 

Ruuan turvallisuudella ei pidä leikkiä

Jarmo Juga syytti yliökirjoituksessaan (MT 18.5.) Euroopan parlamenttia siitä, että kloonaus elintarviketuotannossa jää vaille sääntelyä seuraavien vuosien ajaksi. Jugan mukaan nykytilanne vaikeuttaa kloonausmenetelmien tutkimista ja kehittämistä. Juga uskoo klooniteknologian tarpeellisuuteen erityisesti maailman ruokaturvan takaamisessa ja vastuullisemman maatalouden kehittämisessä. Mielipiteemme kloonauksen hyödyllisyydestä elintarviketuotannossa on toinen. Se perustuu arvoihimme ja tiedossamme oleviin […]

Read more»
 

Miten suosia suomalaista jos ei tiedä ruoan kotimaata?

Haluatko syödä kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa? Mielipidetiedustelujen mukaan useimmat muutkin suomalaiset haluavat. Keskiviikon Helsingin sanomissa haastateltu Suomen Unileverin toimitusjohtaja kertoo suomalaisten kuitenkin toimivan ruokakaupassa toisin. Olemmeko siis tekopyhiä? Vai löytyykö tekopyhyys pikemminkin teollisuudesta? EU:ssa uusitaan sääntöjä siitä, mitä ruokapakkausten pitää kuluttajille kertoa. Kuinka ollakaan, alan isot firmat vastustavat yhtenä […]

Read more»
 

Miksi Suomi peesasi kloonauksen kannattajia ministerineuvostossa?

Neuvottelut uuselintarvikkeita koskevasta EU-lainsäädännöstä karahtivat karille viime maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun Euroopan parlamentti ja EU:n jäsenmaiden hallitukset eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, kuinka vedenpitävästi unionin alueella kielletään eläinten kloonaus ruoan tuotantoa varten. Olimme itse neuvotteluissa mukana parlamentin edustajina. Sekä parlamentti että hallitukset olivat samaa mieltä siitä, että EU:ssa kielletään […]

Read more»
 

EU kieltäytyy sulkemasta ovia kloonilihalta

Kloonieläinten lihaa saattaa tulevaisuudessa löytyä eurooppalaisilta lihatiskeiltä ilman erityismerkintää, kun uuselintarvikeasetus kaatui 29.3. Kiistakapulaksi muodostui kloonattujen eläinten ja niiden jälkeläisten käyttäminen ruoan tuotannossa, mitä Euroopan parlamentti vastusti suurella enemmistöllä. Jäsenvaltioista useimmat sen sijaan halusivat kieltää ainoastaan itse kloonien käytön. Tällainen kielto jäisi vain näennäiseksi, koska kloonibisneksen tarkoituksena on käyttää nimenomaan jälkeläisiä […]

Read more»
 

Search from category "Hyvinvointi ja terveys"