Avainsanan arkistot: ruoka


Ruoan haaskuu saastuttaa

Melkein kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta haaskataan. Hukkaan menneen ruoan tuottamiseen käytetään yli neljännes maailman peltohehtaareista ja vettä kuluu yhtä paljon kuin Volga-joessa virtaa. Jos ruoan haaskaaminen olisi valtio, se olisi ilmastonmuutoksen aiheuttajana maailman kolmanneksi suurin, Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen, totesi Maailman ruokajärjestö FAO. Lapsuudessani kuulin monesti: “Jumalanviljaa ei saa heittää […]

Lue lisää»
 

Joulujämäpiirakka

gluteeniton Pohja: 2 dl kaura- ja 2 dl tattarijauhoa 1 tl psylliuminkuorijauhetta 1 dl rahkaa n 75 g voita sulatettuna Sekoita pohjan ainekset, lisää liraus oliivi-/ rypsiöljyä ja/tai vettä että taikinasta saa sopivan klöntin. Lurauta oliivi-/rypsiöljyä halkaisijaltaan 27-28 cm, vuoan pohjalle. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Täyte: Joululta yli […]

Lue lisää»
 

Sairauksien ennaltaehkäisy on parasta terveyspolitiikkaa

Satu Hassi EUn 3nnesta kansanterveysohjelmasta, täysistunnossa 25.2.14 Kiitos rouva Grosstetelle ja varjoraportoijille hyvästä työstä! Eräs suomalainen kansanterveysasiantuntija totesi äskettäin, että suurimmat vaikutukset ihmisten terveyteen on päätöksillä, jotka eivät suoranaisesti liity terveyspolitiikkaan. Tämä meidänkin tulisi muistaa, suurimman hyödyn ihmisten terveyden hyväksi ja parhaan eurooppalaisen lisäarvon saamme esimerkiksi ympäristöön, ruokaan ja liikenteeseen […]

Lue lisää»
 

EP:n ympäristövaliokunta panee rajat ruoan polttamiselle autoissa

EU-parlamentin ympäristövaliokunnalla oli tänään viimeinen kokouspäivä ennen kesätaukoa. Tärkeimmät äänestykset koskivat liikenteen biopolttoaineiden ympäristökriteereitä ja ympäristövaikutusarviodirektiivin uudistamista. Molemmissa tehtiin tärkeitä hyviä päätöksiä. Ympäristövaikutusarvio eli YVA-direktiivin kiistellyin asia koski sitä, pitääkö liuskekaasuhankkeiden ympäristövaikutukset arvioida ennen kuin kaasua aletaan pumpata maasta. Valiokunta kannatti suurella enemmistöllä sitä, että pitää. Hyvä! Vähintään yhtä seurattu […]

Lue lisää»
 

Geenimuunneltua kesägrilliin?

Tänä kesänä entistä useammat suomalaiset laittavat – tietämättään – grilliinsä makkaraa, jossa on geneettisesti muunnellulla rehulla ruokittujen sikojen lihaa. Harva meistä tietää kutsuneensa geenimuuntelua pöytäänsä. Silti se on sinne tullut, paitsi jos on vegaani tai syö täysluomua. Kasviperäisen ruoan kohdalla pystymme valitsemaan. Geenimuunnelluista aineksista tehty ruoka pitää merkitä sellaiseksi, jos […]

Lue lisää»
 

Geenimuunneltua juhannusgrilliin vai merkintä GM-vapaudesta makkaraan?

Tänä kesänä entistä useammat suomalaiset laittavat kesägrilliinsä makkaraa, jossa on geneettisesti muunnellulla rehulla ruokittujen sikojen lihaa. Harva meistä myöntää kutsuneensa geenimuuntelua ruokapöytäänsä. Silti se on sinne tullut, paitsi jos olemme täysvegaaneja tai syömme sataprosenttisesti luomua. Kasviperäisen ruoan kohdalla pystymme valitsemaan, koska geenimuunnelluista aineksista tehty ruoka pitää merkitä sellaiseksi, jos geenimuunneltua […]

Lue lisää»
 

Hevoshuijauksen maininkeja

Euroopassa kohutaan nautana myydystä hevosesta. Sitä löytyi ensin hampurilaisista Britanniassa, sitten ruotsalaisen firman lasagnesta. Ja kun asiaa ruvettiin kaivamaan, lehmänä myytyä hevosta alkoi putkahdella esille joka puolelta. Tällä viikolla hevoshuijauslistalle ovat päässeet Ruokakesko ja Pouttu.   Ruotsalaisen yhtiön lasagnen olikin valmistanut ranskalainen yhtiö, joka hankkii lihansa eri puolilla Eurooppaa toimivien […]

Lue lisää»
 

Slaget efter tolv hevosenlihasta

Satu mukana Slaget efter tolvin keskustelussa hevosenlihasta ja EU:n alkuperämerkinnöistä http://arenan.yle.fi/radio/1806725

Lue lisää»
 

Lihateollisuuden hevoshuijarit – lihaan pitää saada kunnon alkuperämerkinnät

Euroopassa noussut kohu nautana myydystä hevosenlihasta osoittaa, että nykyiset vaatimukset elintarvikkeiden alkuperämerkinnöistä ovat liian lepsut. Jos pakkauksessa pitäisi kertoa kuluttajille valmisruoan pääraaka-aineiden alkuperä, olisi vaikeampi luoda pitkiä hämäriä hankintaketjuja, joiden loppupäässä yrityksetkään eivät tiedä raaka-aineidensa kotimaata. Viimeksi asiaa käsiteltiin EU-parlamentissa vuonna 2011, ja silloin kuluttajille annettavaa tietoa parannettiin, mutta ei […]

Lue lisää»
 

Ruokaa tähteistä

Väitetään, että ruoasta päätyy roskiin kolmasosa, jopa enemmänkin. Osa menee roskiin suoraan kaupasta, mutta yllättävän paljon myös kodeista. Tämä ei ole vain rahan vaan myös luonnonvarojen tuhlausta, sillä ruoan tuottamiseen tarvitaan maan lisäksi vettä ja energiaa. Siinä syntyy myös ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä. Keskivertoihmisen elämän ilmastonmuutosta aiheuttavista päästöistä kolmanneksi suurin potti […]

Lue lisää»