Avainsanan arkistot: gmo


Geenimuunneltua kesägrilliin?

Tänä kesänä entistä useammat suomalaiset laittavat – tietämättään – grilliinsä makkaraa, jossa on geneettisesti muunnellulla rehulla ruokittujen sikojen lihaa. Harva meistä tietää kutsuneensa geenimuuntelua pöytäänsä. Silti se on sinne tullut, paitsi jos on vegaani tai syö täysluomua. Kasviperäisen ruoan kohdalla pystymme valitsemaan. Geenimuunnelluista aineksista tehty ruoka pitää merkitä sellaiseksi, jos […]

Read more»
 

Geenimuunneltua juhannusgrilliin vai merkintä GM-vapaudesta makkaraan?

Tänä kesänä entistä useammat suomalaiset laittavat kesägrilliinsä makkaraa, jossa on geneettisesti muunnellulla rehulla ruokittujen sikojen lihaa. Harva meistä myöntää kutsuneensa geenimuuntelua ruokapöytäänsä. Silti se on sinne tullut, paitsi jos olemme täysvegaaneja tai syömme sataprosenttisesti luomua. Kasviperäisen ruoan kohdalla pystymme valitsemaan, koska geenimuunnelluista aineksista tehty ruoka pitää merkitä sellaiseksi, jos geenimuunneltua […]

Read more»
 

Maatalousministeritkin huolissaan neonikotinoidien haitoista mehiläisille

Hämeen Sanomissa 30.1. Ismo Heinisuo moitti minua valikoivasta suhtautumisesta tieteen tuloksiin. Hänen mielestään ammun yli mm. puhuessani neonikotinoidien vaaroista mehiläisille tai ilmastonmuutoksesta. Neonikotinoidien haitoista mehiläisille oli Hämeen Sanomissa 28.1. melkein koko sivun artikkeli. EU:n elintarviketurvavirasto EFSA:n julkaistua arvionsa, jonka mukaan tiettyjen neonikotinoidien haitat mehiläisille on osoitettu pätevin tutkimuksin, myös EU:n […]

Read more»
 

Ruoka ja raha

Ruoka on paitsi elämän ehto, myös jättibisnes. Euroopan parlamentissa tätä ei voi olla huomaamatta, koska alan lobbaus on voimakasta. Rahassa mitaten elintarviketeollisuus on Euroopan toiseksi suurin teollisuudenala, vuosiliikevaihto melkein 1000 miljardia euroa. Suomessa elintarvikeala liikuttaa yli 20 miljardia vuodessa. Kaikkien alojen jätit pyrkivät kasvamaan yhä suuremmiksi. Elintarvikkeissa se ei läheskään […]

Read more»
 

Geenimuuntelu tulee ruokapöytiin takaovesta

Kolumni Hämeen Sanomissa 8.3.2008 Geenimuunneltua teollisuusjätettä saatetaan kohta syöttää karjanrehun kautta ihmisille, eikä sitä tarvitse kuluttajille kertoa. Näin saatetaan tehdä huolimatta EU:n lääkeaineviraston esittämistä epäilyksistä, joista EU:n komissio ei vaivautunut kertomaan ministerineuvostolle, eikä Suomen hallitus eduskunnan suurelle valiokunnalle. Olisitko arvannut moista siinä vaiheessa, kun ruvettiin puhumaan geenimuunneltujen ruokakasvien ja rehujen […]

Read more»
 

Geenimuuntelu livahti ruokapöytään

Kolumni Voimassa 25.2.08 Opin äskettäin uuden sanan, "pulppa". Se jää jäljelle, kun perunasta otetaan tärkkelys pois. Sana löytyi geenimuunnellun perunan EH92-527-1 lupahakemuspapereista. Tämä peruna on kehitetty tuottamaan teollisuustärkkelystä. Jos se saa luvan, tärkkelys menee esimerkiksi paperiteollisuuden raaka-aineeksi. Jäte eli pulppa käytään rehuksi. Luit oikein. Teollisuuden raaka-aineeksi kehitetyn kasvin jäteaine syötetään […]

Read more»
 

Häirikkölapset ja mutanttiruoka

Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto, kolumni 11.09.07 Elokuussa Suomi kohisi siitä, että isot lihatalot ilmoittivat alkavansa ruokkia sikoja geneettisesti muunnellulla rehulla. Syyskuun alussa Lancet-lehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan karkeissa ja limsoissa käytetyt atsovärit aiheuttavat lapsissa hyperaktiivisuutta ja häirikkökäyttäytymistä, ainakin yhdessä natriumbentsoaatin kanssa. Liittyvätkö nämä asiat jotenkin yhteen? Mielestäni liittyvät. Muistan jo 1970-luvulla lukeneeni […]

Read more»
 

Kutsumaton ruokavieras

Vihreälle Langalle, kolumni 04.09.07 Kuluttaja ei tiedä kutsuneensa ruokapöytäänsä geenimuunneltuja eväitä, mutta sinne ne pyrkivät. Suomessa tästä syntyi meteli vasta kun isot lihatalot ilmoittivat alkavansa ruokkia possuja geenimuunnellulla rehulla. Gallupien mukaan valtaosa kansalaisista tahtoo tietää mitä syö eli haluaa tällaiseen lihaan GMO-merkinnän. Olen iloinen siitä, että MTK, pääministeri ja maatalousministeri […]

Read more»
 

Kutsumaton vieras pöydässämme

Voima 07/2007 Geenimuunnellut eväät ovat tulossa ruokapöytäämme, vaikka kuluttaja ei tiedä niitä kutsuneensa. Suomessa tästä syntyi isompi meteli vasta kun kotimainen lihabisnes ilmoitti aloittavansa geenimuunnellun rehun käytön. MTK, maatalousministeri ja pääministeri vaativat GM-rehua syöneen eläimen lihaan merkintää. Gallupien mukaan valtaosa kansalaisista haluaa tietää mitä syö. Miksi MTK, kepulainen maatalousministeri ja […]

Read more»
 

Geenimuunneltuja kuluttajia?

Vihreän Langan kolumni 7.5.04 Roskaruoalle on kehitettävä selvät varoitusmerkinnät Euroopan unioni on avaamassa portit "geeniruoalle". Sisäänheittotuote on muuntogeeninen maissi. Onko tämä hi tech -maissi kenties tieteen vastaus vauraiden maiden tärkeimpään ravitsemusongelmaan, ylipainoon? Ikävä kyllä ei sinne päinkään. Yhdysvalloissa ihmiset syövät kymmenen prosenttia enemmän kaloreita kuin parikymmentä vuotta sitten. "Minne kaikki […]

Read more»