Vaalit – nro 198

Print PDF Email

Olen ehdolla eduskuntavaaleissa 2019 Pirkanmaan vaalipiiristä numerolla 198. Vaalit järjestetään 14.4.2019, ennakkoäänestys on 3.-9.4.2019.

Satun vaaliteesit

Hyvät planeetat ovat harvassa

1. Ilmastonsuojelussa pitää onnistua, jotta lapset ja nuoret voivat elää aikuisuutensa turvallisessa maailmassa.

2. Muutoksia tarvitaan energiantuotannon ja teollisuuden lisäksi liikenteessä sekä maa- ja metsätaloudessa. Viljelijöistä ja metsänomistajista voi tulla ilmastosankareita hoitamalla ja kasvattamalla peltojen ja metsien hiilinieluja.

3. Edelläkävijyys on taloudelle hyväksi. Osaajien maa Suomi voi näyttää tietä ja kehittää ratkaisuja, joita koko maailma tarvitsee.

4. Pakolaisuutta hillitään ilmastonsuojelulla ja auttamalla köyhien maiden ihmisiä auttamaan itse itseään. Kehitysyhteistyö pitää nostaa YK:ssa sovittuun 0,7 prosenttiin kansantuotteesta.

5. Koulutus on ollut avainasia Suomen kehityksessä yhdeksi maailman parhaista maista. Koulutus ja tutkimus ovat edelleen investointi tulevaisuuteen. Rahaa voidaan ottaa ympäristölle haitallisista tuista, joita valtion budjetissa nyt on useita miljardeja.

6. Sosiaali- ja terveysuudistuksen tulee toteuttaa alkuperäistä tavoitettaan: tasa-arvon parantamista. Yksityiset palvelut ovat tarpeellinen renki, mutta julkisen vallan pitää olla isäntä/emäntä. Vanhusten hoivaan tarvitaan henkilökuntanormit.

7. Suomen on toimittava EU:ssa ylikansallisten yritysten käyttämien veroporsaanreikien tukkimiseksi, jotta voimme kustantaa hyvinvointipalvelut kuten koulut ja terveydenhoidon.

8. Suomi pärjää, kun kaikki pidetään mukana. Syrjäytyminen ja toivottomuus heikentävät yhteiskuntaa. Sosiaaliturvaa tulee uudistaa kohti perustuloa, joka takaa vähimmäisturvan ja samalla kannustaa työntekoon, kun itse ansaituista tuloista jää aina rahaa omaan käteen.

9. Kaivoslaki pitää uudistaa. Kunnilla pitää olla oikeus sanoa kaivokselle ei. Tulee säätää kaivosvero, jotta yhteiskunta saa korvauksen maasta kaivetusta malmista. Kaivosyhtiöiden pitää vastata ympäristövahinkojensa siivouksesta. Ympäristöhallintoa pitää vahvistaa.

10. Jokaisella on oikeus hengittää turvallista sisäilmaa. Rakentamisessa tai remontissa hutiloineen yrityksen pitää vastata vahingon kustannuksista. Sisäilmasta sairastuneille tulee tarjota tutkimukset, hoito ja sosiaaliturva, leimaaminen luulosairaaksi pitää lopettaa.